Мария, Сиво и Николай Увалиев

Дарителската кампания “Купи и Дари” на РАК Варна и РАК Варна-Евксиноград ме срещна случайно с един от най-впечатляващите хора, с които съм имал щастието да говоря. За незапознатите, през периода на провеждане на кампанията организираме пунктове за дарение на хранителни продукти в големи супермаркети, които в последствие даряваме на социални кухни (в текущата кампания това е “Трапеза за бедни” към храм “Св. Архангел Михаил”-гр. Варна). Този път решихме неофициално да дарим няколко торби с продукти директно на хора, които се обърнаха към нас за помощ като Мария в ляво на снимката. Когато се свързахме с нея да и предадем продуктите тя ни се оплака, че преди време са ѝ откраднали печката, затова помоли ако е възможно да ѝ изберем продукти за директна консумация, спомена ни също, че в момента до нея има още някой нуждаещ се. Торбите ни бяха предварително подбрани и преброени, затова решихме да минем набързо през магазина и да оформим нова торба за нея, като нейната предвидена торба дадем на човека до нея. Открихме ги на тази пейка в градината зад Цветята на Чаталджа. Мария беше много мила, безкрайно благодарна и ни сподели много за себе си, както и пое отговорност да ни помогне със съставянето на списък на истински нуждаещи се, на които директно да помогнем ако решим, за да избегнем посредничеството на социалните кухни.

Човекът, който безкрайно много ме впечатли, беше нейният събеседник – Николай Увалиев (вдясно). Рядко можеш да срещнеш толкова ерудиран, знаещ и интелигентен човек. Това е човек с благородна мисия, който е посветил целия си живот на изследването и популяризирането на древната Българска история. В продължение на 50 години до края на 2019 пише електронна книга за произхода, преселенията през хилядолетията на Българите в Европа и Азия от преди 78 000 години и завръщането им в Първородната неолитна България през 680 година. Трудът му е озаглавен “ЛЕГЕНДАРНОТО ЦАРСТВО НА БЪЛГ- АРИИТЕ, НАЙ-ДРЕВНО В ЕВРОПА” (може да го намерите тук http://www.pamettanabulgarite.com/page/4155162:Page:472220) и е подкрепен с изключително положителни рецензии от множество доценти и професори от БАН и представители на фондации за Българско културно наследство (част от тях цитирани в следващите точки).

  • От 1972 година, когато бе открит Варненския халколитен некропол, Николай Увалиев като журналист в БНТ и впоследствие със статии в специализирани наши и чуждестранни издания, участия в научни конференции е признат като един от първите и най-предани, най-последователни разпространители у нас и в света на това епохално историческо събитие.
  • Това е научно обоснована студия на писателя, журналиста, изследователя Николай Увалиев. Той е посветил половинвековен творчески труд, за да допълни, осъвремени, надгради и обобщи познанията на историографията за създателите на първата в Европа и света цивилизация, прародители на която са така написани от него Бълг-Ариите. Този начин на подчертаване на научното твърдение е не само оригинално, но е и убедително.
  • Старанието на Николай Увалиев да се посвети и утвърди вълшебната енеолитна цивилизация в българските земи, заслужава всестранна подкрепа. В световен археологически план подобна култура не е известна.

Николай Увалиев освен това е и създател на първата социална мрежа на българите у нас и по света с вече близо 7000 потребителя, наречена основателно “Паметта на българите” (http://www.pamettanabulgarite.com/). През тази платформа Николай е подбрал, редактирал и оформил 3599 статии (към 17.02.2020), като е успял без да размива научния им характер и аргументираност да представи увлекателно най-важните събития в живота на българите и техния принос в цивилизацията на човечеството. Половин вековната творческа и изследователска дейност на филолога, журналиста и писателя е съществен принос към житейското и историческо битие на град Варна. Неговите задълбочени проучвания за древното минало на българския род и легендарната “Така наречена Варна”, подкрепени от дълго търсени достоверни писмени източници, етимологични и лингвистични анализи, коригират и допълват досегашните представи за историята на Европа.

Разговарях с Николай близо час и бях поразен от знанията и скромността му. Разказа ми, че е на 85 години, завършил е две висши образования (по-подробно в биографията тук http://www.pamettanabulgarite.com/page/4155162:Page:83739) и има сериозни здравословни проблеми. Въпреки множеството лекарства някак си преживява с 350 лева пенсия, но повече не са му и нужни! Прекарва дните си от 8 сутринта до полунощ в изследователска и редакторска работа, защото това е неговото призвание и страст. След като многократно го попитах с какво бихме могли да му помогнем, най-накрая ми сподели неговата огромна мечта да бъде разпознат като почетен гражданин на родната му Варна.

Предлагам ви да се запознаете с труда на този впечатляващ човек, а защо не и със самия него, и да напишем колективно писмо от името на организацията, с което да издигнем и подкрепим кандидатурата му за Почетен Гражданин на Варна. Смятам, че Николай Увалиев е сред най-достойните хора за това голямо признание на огромния му пожизнен труд и изпълнението на неговата най-съкровена мечта!

Сиво Даскалов


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *